Wijnen Audacia

Stellenbosch: het wijngebied van Zuid-Afrika

Stellenbosch is een internationaal bekende stad door haar prachtige natuur, historische gebouwen, restaurants maar vooral haar rode wijn. Het is een stad tussen de bescheiden Papegaaiberg en de imposante Simonsberg in de provincie West-Kaap.

De geschiedenis van Stellenbosch

Het gebied heette oorspronkelijk Wildenbosch tot in november 1679 Simon van der Stel het gebied verkende. Hij was onder de indruk van de pracht en vruchtbaarheid van het gebied. Datzelfde jaar vestigde de eerste kolonisten zich daar dan ook. 

Stellenbosch is hierdoor naast Kaapstad de oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika en dat is ook nog te zien aan haar stijl. De stad staat vol met oude gebouwen in de Kaaps-Hollandse stijl waaronder ook het Burgerhuis, waarin een VOC-museum zit.


De geschiedenis van wijn in Stellenbosch

Wijn wordt al sinds de 17e eeuw in Stellenbosch gemaakt. Het was dan ook Simon van der Stel die met behulp van de VOC de eerste druivenstokken liet plaatsen. De wijn die er in eerste instantie werd gemaakt was kwalitatief niet goed. Het werd namelijk gedaan door Nederlanders die hiervoor onvoldoende kennis hadden van wijn.

De wijnbouw in Stellenbosch begon pas echt op te bloeien toen de Fransen aankwamen in Zuid-Afrika. De methodes die de Fransen hadden voor het maken van wijn waren nieuw en bijzonder. De kwaliteit van de wijnen kregen daardoor een enorme boost. 

De beste rode wijnen van Zuid-Afrika 

Stellenbosch staat bekend om haar rode wijnen en haar wijnroute. De rode wijnen waar ze in het bijzonder om bekend staan zijn de Cabernet Sauvignon, Merlot en de Shiraz/Syrah. 

Het gebied heeft zulke uitmunten rode wijnen door haar klimaat. De bodem van het gebied bestaat voornamelijk uit Hutton en gele Clovely. Deze bodem kan vocht goed vasthouden. Er zit ook een hoog gehalte aan klei in de bodem wat er samen met de Hutton en gele Clovely voor zorgt dat het de ideale bodem is voor het maken van rode wijn. 

De uitmuntende omstandigheden zijn op zich niet genoeg voor het maken van fantastische wijnen. Het is dan ook dat het Elsenburg Agricultural Training Institute in Stellenbosch educatie geeft over hoge kwaliteit voor de toekomstige wijnmakers.

Het klimaat samen met de aanwezige kennis in Stellenbosch is de formule voor haar succes. Wilt u de smaken die Stellenbosch te bieden heeft proeven? Schroom dan niet om een kijkje te nemen bij de wijnen van Audacia.

Natuurlijke wijngaard

Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!