Rode wijn

Een sulfietallergie maar liefde voor wijn

Een sulfietallergie, bestaat dat eigenlijk wel? Het antwoord is nee. Je kan een sulfiet intolerantie hebben maar geen sulfietallergie. Dat neemt niet weg dat het nare symptomen kan hebben.

Sulfiet in wijn

Sulfiet wordt toegevoegd in veel hedendaagse wijnen als conserveringsmiddel. Natuurwijn is echter een wijn waar geen extra sulfiet aan toe wordt gevoegd in het maakproces. 

Ondanks dat sulfiet niet toe wordt gevoegd aan natuurwijn zit het er wel degelijk in. Sulfiet komt namelijk natuurlijk al voor in de druiven waarvan wijn wordt gemaakt.

Sulfiet in rode wijn

Hoeveel mensen zijn sulfiet intolerant?

Een sulfiet intolerantie komt het meest voor bij mensen met astma. Een astmapatiënt heeft een kans van 2% tot 11% op een intolerantie voor sulfiet. 

Sulfiet intolerantie komt ook voor bij mensen zonder astma, maar de kans dat ze er last van hebben is wel aanzienlijk kleiner. Gemiddeld heeft een Nederlander een kans van tussen de 0,05% en 3,5% op een sulfiet intolerantie. 

Symptomen sulfiet intolerantie

De reactie van het lichaam op sulfiet kan erg verschillende zijn bij een sulfiet intolerantie. De reacties kunnen verschillen van heftige tot milde reacties. Het kan gaan om:

  1. Hartkloppingen
  2. Huiduitslag
  3. Vochtophopingen

Hoe wordt er getest op een sulfiet intolerantie?

Als u denkt echt last te hebben van een sulfiet intolerantie is het aan te raden dat u contact opneemt met uw huisarts. De huisarts kan er namelijk relatief simpel achter komen of u sulfiet intolerant bent.

Er zijn verschillende mogelijkheden hoe men een intolerantie voor sulfiet kan testen. Bij één van deze mogelijkheden wordt er natriummetabisulfiet met water toegediend in de huid. De dokter kan zien aan de hand van de reactie van uw huid of u een intolerantie heeft voor sulfiet.

Hoe nu verder met wijn?

Als u nog regelmatig wijn drinkt, maar u denkt last te hebben van de hoeveelheid sulfiet die in de wijn zit, wordt u aangeraden om een kijkje te nemen in de wereld van de natuurwijnen.

In natuurwijn zit nog steeds wel sulfiet, maar aanzienlijk minder dan in andere wijnen.

Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!