Wijngaard Audacia met druif

4 dingen die je moet weten over natuurwijn

Wat is natuurwijn?

Natuurwijn, ook wel bekend als “vin naturel”, is misschien wel precies wat u denkt: “natuurlijke wijn”. Maar wat houdt dat precies in? Natuurwijn wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt. De druiven worden bijvoorbeeld met de hand geplukt en dat is één van haar vele unieke eigenschappen.

Natuurwijn wordt gemaakt zonder het gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ziektes en insecten mogen dus alleen tegen worden gegaan op een natuurlijke manier.

De vergisting van natuurwijn vergaat ook anders. Er mag namelijk geen sulfiet worden toegevoegd om het proces te stabiliseren. Bij “normale” wijn wordt het proces van de vergisting geholpen door het gebruik van sulfiet of andere chemische toevoegingen, dat kan niet bij natuurwijnen. Bij natuurwijn moet er dus gewacht worden tot de wilde gisten die aanwezig zijn op de druif gaan werken.

Rode druif op wijngaard

Waarom is natuurwijn biologische wijn maar andersom niet?

Zoals u nu weet worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt voor natuurwijn en dat geldt ook voor biologische wijn. Toch is biologische wijn meestal geen natuurwijn.

Het verschil zit hem in het gisting proces. Bij biologische wijn mag er extra sulfiet worden toegevoegd en dat wordt ook vaak gedaan.

Natuurwijn: wijn ongefilterd

Als u ooit natuurwijn heeft gedronken weet u wat hiermee wordt bedoeld. Bij het maakproces van natuurwijn wordt de wijn nauwelijks gefilterd. Er mag geen gebruik worden gemaakt van chemische hulpmiddelen om de wijn te klaren (helder maken). Bij natuurwijn wordt de wijn wel naar een ander vat overgegoten wanneer de vaste delen en dode gist naar de bodem zijn gezakt.


Sulfiet en natuurwijn

Veel mensen denken dat er in natuurwijn geen sulfiet zit en dat is niet waar. Er zit nauwelijks sulfiet in natuurwijn; tijdens het proces wordt het dan ook niet toegevoegd. Er zal toch wel altijd een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfiet in wijn zitten.

Audacia wijn in glas

Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!