hoelang-kan-je-witte-wijn-bewaren

Hoelang kan je witte wijn bewaren?

Witte wijn heeft een andere samenstelling dan rode wijn en kan dus ook anders reageren op bijvoorbeeld zuurstof. Hoelang een fles bewaard kan worden kan daarom ook verschillen tussen rode en witte wijn.

Hoelang kan je witte wijn open bewaren?

Een fles witte wijn kan geopend maximaal 5 dagen worden bewaard. Dit is wel enigszins afhankelijk van de soort wijn. De verandering in smaak door het openen van de fles en het blootstellen aan zuurstof is al merkbaar na 24 uur. 

De meeste witte wijnen verliezen na 24 uur hun fruitigheid, maar ze kunnen nog steeds gedronken worden. 

Hoelang kan een dichte fles witte wijn bewaard worden?      

Een dichte fles witte wijn kan afhankelijk van de soort wijn tussen de 1 en 10 jaar bewaard worden. Er is echter een verschil tussen witte wijnen hoelang ze dicht bewaard kunnen worden.

Een frisse en fruitige witte wijn kan net zoals een fruitige, lichte rode wijn tussen de 1 en 2 jaar bewaard worden. De wijnen zullen na 2 jaar niet meer lekker zijn, dit komt door verschillende factoren zoals; alcoholpercentage, restsuikers en de hoeveelheid tannine. 

Een witte wijn met een volle smaak die houtgerijpt is kan al twee keer zo lang bewaard worden: tussen de twee en vier jaar. De langst bewaarbare witte wijnsoort is zoete witte wijn, ook bekend als dessertwijn. De wijn kan namelijk tussen de 2 en 10 jaar bewaard worden. 


De oudste drinkbare witte wijn

Er zijn ook uitzonderingen op bewaartijden van witte wijn. De oudste nog drinkbare witte wijn is namelijk 547 jaar oud. Het is een droge witte wijn die op dit moment nog in het vat bewaard wordt, deze wijn is sinds 1472 slechts drie keer gedronken. 

Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!