Wijngaard Audacia met druif

Vinificatie

Wat is vinificatie

Heel simpel gezegd: vinificatie is het maakproces van wijn. Er zijn verschillende manieren om dit te doen; dit zorgt er ook voor dat er verschillende soorten wijn zijn. Binnen de vinificatie zijn er bepaalde stappen die zeker genomen moeten worden. Daarnaast zijn er ook stappen die eventueel genomen kunnen worden en dus niet per se noodzakelijk zijn. De stappen die eventueel genomen kunnen worden zorgen vaak voor een unieke smaak.

 

Hoe werkt vinificatie?

Vinificatie werkt niet voor alle verschillende wijnsoorten hetzelfde. Er zijn zelfs verschillende manieren voor het vinificatieproces voor verschillende soorten wijnen! Zo kennen rode wijnen de traditionele vinificatie, thermovinificatie en de máceration carbonique. 

Witte wijnen hebben op hun beurt ook verschillende methoden: zo kennen de droge witte wijn en zoete witte wijn hun eigen manier, en is er ook nog de máceration pelliculaire.

Voor de vinificatie van rosé wijnen bestaan ook drie verschillende manieren. Zo kan directe persing worden gebruikt, net als de korte inwerking manier. Tot slot wordt er ook regelmatig gebruik gemaakt van het mengen van witte en rode druiven, wat een unieke manier van vinificatie is.

Rode druif op wijngaard

Hoe gaat de vinificatie van natuurwijn?

In principe zijn er geen voorschriften voor de vinificatie van natuurwijn, naast dat er geen bestrijdingsmiddelen of pesticiden worden toegevoegd tijdens het groeien van de druiven. Ook wordt er tijdens de rest van de vinificatie zo min mogelijk toegevoegd en laat de wijnmaker alle ingrediënten zoveel mogelijk hun gang gaan. Er worden bovendien geen chemische of onnodige stoffen toegevoegd aan de wijn.

Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!