Audacia natuurlijke wijnen

Wat betekent vegan en wanneer is een wijn vegan?

Vegan of veganistisch betekent heel simpel: zonder dat er dierlijke producten zijn toegevoegd. Dit gaat dus verder dan vegetarisch, waar geen vlees, vis of andere producten waarvoor een dier is geslacht zijn toegevoegd. Bij vegan, of veganistische wijn zijn er dus ook geen dierlijke producten als melk(stoffen) of eieren toegevoegd. 


Audacia vegan wijn


Waarom zijn sommige wijnen niet vegan?

Voor bijna alle wijnen wordt tijdens het klaren gebruik gemaakt van dierlijke stoffen, bijvoorbeeld stoffen uit het eiwit. Dit zorgt er namelijk voor dat de troebele stukjes die nog in de zijn zitten gaan klonteren en daarom makkelijker te filteren zijn. Vegan wijnen bevatten deze stofjes dus niet en dat betekent dat de wijn op een andere manier is geklaard dan niet-vegan wijnen. 


Proef je het verschil tussen een ‘normale’ wijn en een vegan wijn?

Je zult zelf bijna niet kunnen proeven of een wijn vegan is of niet. Dit komt omdat de wijnmaker natuurlijk de juiste smaak van de wijn wil behouden en dit zo min mogelijk of zelfs niet laat beïnvloeden door het proces. Er wordt wel gezegd dat het zware filteren, een klaringsproces voor vegan wijnen, een negatieve invloed kan hebben op de smaak en aroma’s van de wijn. Echter zullen de wijnmakers er alles aan doen om te zorgen dat deze effecten niet geproefd worden.

Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!