De wijn concurrent van Frankrijk is Italië met haar wijnstreken!
31 december 2022 
in Nieuws

De wijn concurrent van Frankrijk is Italië met haar wijnstreken!

Italië is met haar wijnstreken de grootste concurrent van Frankrijk op het gebied van wijn. Italië en Frankrijk wisselen elkaar af wat betreft het grootste wijnland ter wereld is.

Italië heeft twintig verschillende wijngebieden en had in 2011 22% van het wereldwijde uitgevoerde volume van wijn. De streken die het meeste wijn produceren zijn Sicilië, Apulië, Veneto en Emilia Romagna.

Het wijneiland Sicilië

Sicilië is een grootmacht als we het hebben over wijnstreken. Het Italiaanse eiland heeft naast haar prachtige omgeving en klimaat ook 140.000 hectare aan wijngaarden. 

Sicilië heeft veel te bieden als we het hebben over wijnen. Er zijn meer dan 65 verschillende inheemse druivenrassen die alleen op Sicilië te vinden zijn. Het eiland heeft voor iedere wijnliefhebber wat lekkers. Het maakt niet uit of je dessertwijn, witte wijn of rode wijn wilt: op het Siciliaanse eiland is het allemaal te vinden.

Ondanks de fantastische positie die Sicilië heeft in de wijnwereld, worden meer dan de helft van haar wijnen niet gebotteld. De wijnen worden gebruikt om industriële alcohol van te maken of ingedampt tot concentraat.

Heeft u de mogelijkheid om deze zomer Sicilië te bezoeken? Dan is zeker een bezoekje aan de wijngebieden aan te raden zodat u de unieke smaken van de wijnen kunt proeven. 

Wijnstreek Sicilie

Toscaanse wijngebied en haar fantastische omgeving

De Toscaanse grond is van zeer goede kwaliteit om verschillende druivenrassen op te verbouwen. Het Toscaanse wijngebied brengt dan ook de meeste geproduceerde kwaliteitswijn voort en heeft een totale omvang van 70.000 hectare.

Toscane bestaat voor een groot gedeelte uit bergen en heuvels. De wijngaarden liggen hier dan ook aanzienlijk hoog. De kust en het binnenland bieden meer vlakte en zijn dan ook geschikt voor intensievere wijnbouw. 

Toscane bestaat bekend door haar verschillende wijnen, zoals de Chainti en Brunello di Montalcino. De bekende Sangiovese druiven worden hier ook veel verbouwd voor onder andere de Chainti wijnen.

Sardinië en haar uitstekende klimaat voor wijnbouw

Sardinië staat voornamelijk bekend als toeristische bestemming, maar heeft ook een geweldig wijngebied. Sardinië heeft in totaal 44.000 hectare wijngaarden, die zorgen voor een totaal van 3.500.000 hectoliter wijn per jaar.

Het mediterrane klimaat van Sardinië is hetgeen wat ervoor zorgt dat de geproduceerde wijnen zo uitstekend zijn. De volgende keer als u in Sardinië bent is het dan ook sterk aan te raden om een kijkje te nemen bij de wijngaarden.

Audacia natuurlijke rode wijnkelder

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!