Wijnproeven kan al in 5 stappen!
31 december 2022 

Wijnproeven kan al in 5 stappen!

Hoe moet wijn nou echt geproefd worden? Het proeven van wijn is al ingewikkeld op zichzelf, laat staan het herkennen van de smaken en aroma’s in de wijn. 

Stap 1: Kijk naar de kleur

De kleur van wijn zegt al een heleboel over wat je aan het drinken bent. Er kan aan de kleur van de wijn gezien worden of er veel of weinig alcohol in zit, van welke druif de wijn gemaakt is, of de wijn oud of jong is en uit welk klimaat de wijn komt.

Op basis van de kleur kan je dus al heel veel te weten komen over de wijn. Je wilt bij het kijken naar de wijn letten op de kleur, helderheid en de viscositeit

Stap 2: Walsen

Als je goed naar de wijn hebt gekeken ga je verder naar stap twee: het walsen. Bij walsen laat je de wijn rondjes draaien in je glas, waardoor er meer zuurstof bij de wijn komt. Er komen hierdoor meer aroma’s van de wijn vrij.

Er zijn twee verschillende manieren om te walsen; tafelwalsen en luchtwalsen. Tafelwalsen houdt in dat het glas op tafel blijft staan maar dat je het kleine cirkeltjes draait. Luchtwalsen is het rond bewegen van het glas terwijl het in de lucht is. 

Stap 3: Ruiken

De volgende stap is het ruiken aan de wijn. Het walsen heeft ervoor gezorgd dat er meer zuurstof bij de wijn is gekomen, waardoor je de aroma’s nu beter kan ruiken. 

Mensen interpreteren geuren anders en dat is niet erg. Het gaat erom dat je een geur kan koppelen aan een wijn/druivensoort. 

De meeste mensen ruiken ook verschillende geuren in een wijn. De eerste keer dat ze ruiken pakken ze andere geuren en aroma’s op dan de tweede keer. 

Stap 4: Proeven

Na het ruiken kan de wijn eindelijk geproefd worden. Je neemt nu een slurpende slok van de wijn. Het slurpen zorgt ervoor dat er meer aroma’s vrijkomen. Wanneer de wijn in je mond zit laat je het van de ene naar de andere kant bewegen.

Bij het proeven moet je vooral letten op zoetheid/suikers, alcohol, zuren, tannine, body en afdronk. 

Stap 5: Conclusie

Met bewust proeven leer je welke wijnen je lekker vindt, en waarom. Het is in de laatste stap dan ook essentieel dat je een conclusie trekt over het complete plaatje van de wijn. Het kan zijn dat je de wijn te zuur vond of niet in balans. De belangrijkste vraag is natuurlijk vond je de wijn lekker?

Wijnproeven

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!