Wat is een wijnproeverij?

Het spreekt al redelijk voor zich, maar bij een wijnproeverij proeven mensen wijn. Een wijnproeverij in een professionele setting brengt formele taal met zich mee. Ze gebruiken de formele taal om smaken en geuren van de wijn te beschrijven.

Wijnproeven voor wijnkenners

Bij het proeven van wijnen komt ook een wijnbeoordelingssysteem kijken. In het wijnbeoordelingssysteem noteert de proever verschillende kenmerken van de wijn. De wijn wordt beschreven, geclassificeerd en er wordt een waardeoordeel aan verbonden.

Het proeven van wijn wordt ook gedaan met behulp van een gestandaardiseerd proefglas. Het type drinkglazen waaruit wijn wordt gedronken heeft een aanzienlijke invloed op de verschillende wijnkenmerken. Wijn wordt daarom uit een gestandaardiseerd proefglas geproefd. 


Wijnproeven voor amateurs

Een wijnproeverij is ook erg interessant voor amateurs. Er wordt bij een amateur-wijnproeverij minder formele terminologie gebruikt en het gebeurt meestal onder leiding van een echte wijnkenner of vinoloog.

Het gaat bij een dergelijke wijnproeverij dan meer over de persoonlijke waardering voor de wijn.  

De geschiedenis van wijnproeverijen 

Wijnproeverijen zijn al zo oud als het product zelf. Het was vroeger namelijk ook erg belangrijk dat wijn werd geproefd om te beoordelen of de wijn van goede kwaliteit was. De wijnen waren vroeger ook gevoeliger voor de omstandigheden, door het gebrek aan technologie. 

Een wijnproeverij werd echter pas veel later gestandaardiseerd. Het was dan ook pas in de 14e eeuw dat dit gebeurde. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!