Droge rode wijn soorten die je moet kennen
08 december 2022 

Droge rode wijn soorten die je moet kennen

Houdt u ook zo van een goede droge rode wijn? Het is alsof je proeft dat de druif langer de tijd heeft gekregen om helemaal te rijpen. De smaak is heel erg vol en rijp.

Wat is droge rode wijn?

Elke rode wijn kwalificeert eigenlijk als droge wijn als we het vergelijken met witte wijn. Het tanninegehalte in rode wijn is namelijk veel hoger dan in witte wijnen en dat is één van de eigenschappen van droge wijn. Rode wijnen die we wel als zoete rode wijnen beschouwen zijn bijvoorbeeld portwijn of een dessertwijn.

Een droge rode wijn heeft in tegenstelling tot een zoete rode wijn meer tijd gekregen om te rijpen, waardoor het een lager suikergehalte heeft. De suikers in droge wijnen zijn namelijk omgezet in alcohol tijdens het fermentatieproces.

Het resultaat van een druif die de tijd heeft gekregen om volledig te rijpen is een volle en rijke wijn die wat zuurder is en een hoger tanninegehalte heeft.

Natuurlijke wijngaard

4 Verschillende droge rode wijn soorten

Pinot Noir

De Pinot Noir is een rode wijn die licht is van kleur en heeft meer dan tweeduizend jaar geleden haar oorsprong gevonden in Côte de Nuits in Bourgondië, Frankrijk. Het is buiten Bourgondië niet altijd even gemakkelijk om deze wijn ergens ander te verbouwen.

Er zijn toch steeds meer wijnstreken die deze druivenstok planten. In totaal is er 99.000 hectare Pinot Noir wereldwijd. In Frankrijk staat het grootste gedeelte, maar niet alleen in Bourgondië. In de wel bekende Champagne streek wordt ook een groot gedeelte van de Pinot Noir verbouwd.

Pinot Noir is niet de krachtpatser van de rode wijnen. Het is een subtiele en aangename wijn met een lichte tot medium body. De wijn staat bekend om framboos, kersen, aardbei en aardse met soms zelfs kruidige geuren en smaken.

Merlot

De Merlot een van de bekendste wijnsoorten ter wereld en bestaat al sinds het begin van de jaartelling. De oorsprong van deze wijn ligt in de wereldwijde bekende wijnstreek Bordeaux in Frankrijk.

Merlot wordt in verschillende landen en zelfs op verschillende continenten verbouwd. Een belangrijke producent van de Merlot is buiten Frankrijk dan ook California. In California staat namelijk 16.100 hectare Merlot.

De wijn is in haar geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit. Denk aan kersen, bessen en pruimen. De wijn heeft ook een lager tanninegehalte dan de meeste droge rode wijnen en is daarom ook een wat sappigere en soepelere wijn.

Cabernet Sauvignon         

De Cabernet Sauvignon heeft ook haar oorsprong gevonden in de Bordeaux wijnstreek in Frankrijk. Er werd in de 17e eeuw per ongeluk Cabernet Franc met Sauvignon Blanc gekruist en zo ontstond de Cabernet Sauvignon.

Cabernet Sauvignon is een van de bekendste druivenrassen ter wereld. Haar bekendheid is mede te danken aan dat het druivenras in veel verschillende klimaten kan groeien. Het is daarom ook de meest geplante druivensoort ter wereld.

De Cabernet Sauvignon is zo herkenbaar door de dikke schil van de druif. Het is ook deze schil die haar kleur bepaald; het bijzondere tanninegehalte en de fantastische aroma’s van deze wijn.

Shiraz 

Shiraz, in sommige landen ook wel Syrah genoemd, is een van de donkerdere rode wijnen. De wijn zou tijdens de kruistocht vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk zijn gebracht. De herkomst van deze druif zou volgens de geruchten uit de Iraanse stad Shiraz komen.

De Shiraz druiven staan erom bekend dat ze veel zon nodig hebben, een niet te vruchtbare grond en een droogklimaat om uiteindelijk haar beste wijnen te geven. De Shiraz druiven zijn sterk en immuun voor de meeste plantenziektes.

De Shiraz druif staat bekend om haar stevige, peperachtige wijnen. De wijn is donkerrood (bijna paars) van kleur, heeft veel body, een medium tanninegehalte en een medium zuurgraad.

Audacia Natuurlijke wijnen druiven

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!