Wat is het verschil tussen een sommelier en een vinoloog?
31 december 2022 

Wat is het verschil tussen een sommelier en een vinoloog?

Een sommelier is een wijnober of wijnkelner en is werkzaam in de horeca. Het is niet zo dat ieder restaurant een sommelier heeft, maar de meeste sterrenrestaurants hebben dat wel. Ze zijn verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met wijn binnen het restaurant.

Een vinoloog is iemand die een opleiding heeft gevolgd aan de wijnacademie. Een vinoloog weet alles over wijn, wijnlanden, druivensoorten, klimaatinvloeden, bodemsoorten, vinificatie, etc. Een hoog opgeleide sommelier is meestal ook een vinoloog, maar een vinoloog geen sommelier.

De geschiedenis van een sommelier

De benaming sommelier is afkomstig van het Latijnse woord sagmarius/saumarius wat lastpaard betekend. De persoon die voor deze dieren zorgde werd dan ook de sagmatarius genoemd. De Fransen noemden een dergelijke persoon een sometier.

Een sometier was later een persoon die in adellijke huizen in het huisouden verantwoordelijk was voor het linnen, de service en zorgde voor de wijnen die in de kelder lagen. 

Wat doet een sommelier?

Een sommelier werkt zoals eerder besproken in een restaurant. De verantwoordelijkheid van de sommelier is alles wat te maken heeft met wijn. Een groot onderdeel daarvan is het helpen van mensen met wijnsuggesties. 

Een sommelier weet precies welke wijn goed past bij ieder gerecht en is daarom ook verantwoordelijk voor de wijnkaart. Ze worden vaak ook gezien als de persoon tussen de klant en de keuken en ze zijn daarom soms ook betrokken bij het samenstellen van gerechten.

Hoe wordt je sommelier?

De meeste sommeliers volgen de opleiding tot vinoloog aan de wijnacademie. Er zijn ook specifieke beroepsopleiding voor het worden van een sommelier. Echter kiezen de meesten voor de opleiding tot vinoloog.

Er is wel een internationale gilde voor sommeliers. Het aansluiten bij deze Gilde is echter wel erg lastig. Er zijn maar 5 mensen in Nederland met een speldje van deze Gilde en zij mogen zich overal ter wereld gecertificeerd sommelier noemen. 

Rode wijn

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!