Wat is het klaren van wijn en hoe werkt het?
In het kort betekent ‘wijn klaren’ zorgen dat de wijn helder wordt. Maar wat houdt dit nou precies in? Tijdens het gisten van de wijn blijven er vaak wat deeltjes van gisten of bacteriën in de vloeistof zitten die ervoor zorgen dat de wijn troebel is. Het proces waarbij deze troebele deeltjes uit de wijn worden gehaald, heet het klaren van de wijn. Soms wordt dit proces in plaats van klaren ook wel filteren genoemd.
Hoe werkt het klaren van wijn?
Tijdens het proces waarbij wijn wordt gemaakt (vinificatie) wordt de druivenmost, of gewoon most, gegist. Wat dit inhoudt, is dat de ‘puree’ van de druiven die gebruikt worden voor de wijn een proces doorstaan waardoor dit wijn wordt. Dit proces heet de alcoholische gisting. Na het gisten zitten er over het algemeen nog ongewenste stofjes en deeltjes in de wijn die de wijn niet alleen troebel maken, maar ook de smaak negatief beïnvloeden. Om deze stofjes uit de wijn te verwijderen moet deze worden geklaard. Dit proces wordt naast ‘het klaren van wijn’ ook wel het ‘filteren van wijn’ genoemd.
Hoe wordt wijn geklaard?
Over het algemeen worden wijnen geklaard door een filter. Dit houdt in dat de wijn waar troebele deeltjes nog inzitten door een soort ‘zeef’ wordt gehaald waardoor de ongewenste stofjes achterblijven. Er zijn twee manieren om dit te doen:
- Licht filteren: dit betekent dat er een lichte zeef wordt gebruikt. Dit is een filter met iets grotere openingen. Voordat een wijn licht wordt gefilterd wordt er vaak een klaringsmiddel aan de wijn toegevoegd. Dit zorgt er namelijk voor dat de ongewenste deeltjes die nog in de troebele wijn zitten gaan klonten of instabiel worden (waardoor ze weggaan). Doordat deze stofjes grotere klonten worden zijn deze makkelijker uit de wijn te filteren. Een licht filter heeft minder impact op de smaak en de aroma’s dan een zwaarder filter. Echter is hier dus wel een extra toevoeging aan de wijn voor nodig (het klaringsmiddel).
2. Zwaar filteren: dit betekent dat er een zwaardere zeef wordt gebruikt voor het klaren van de wijn. Dit filter heeft veel kleinere openingen waardoor toch de kleinere deeltjes en ongewenste stofjes gescheiden kunnen worden van de wijn. Echter kan dit wel een negatieve invloed hebben op de smaak en aroma’s van de wijn. 9 uit 10 wijnen worden daarom gemaakt met het gebruik van klaringsmiddelen.