Optimale rode wijn ervaring: Tips voor de temperatuur en het glas
31 maart 2023 

Optimale rode wijn ervaring: Tips voor de temperatuur en het glas

Een glas rode wijn op zijn tijd is heerlijk, maar om de optimale smaak en beleving te ervaren, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. De temperatuur van de wijn en het glas waarin het wordt geschonken, dragen beide bij aan de uiteindelijke smaak. In deze blog lees je alles over de optimale temperatuur voor rode wijn en welk glas het best past bij deze wijnsoort.


Temperatuur Rode Wijn

Terwijl we limoncello graag ijskoud drinken en koffie liever warm, is de optimale temperatuur voor een glas rode wijn afhankelijk van de soort wijn. Over het algemeen geldt dat een krachtige wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Malbec, warmer geserveerd dient te worden dan een frisse of fruitige wijn.

Een krachtige rode wijn komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van ongeveer 18 ℃. Dit geldt bijvoorbeeld voor Cabernet Sauvignon en Malbec. Voor een Pinot Noir is een iets lagere temperatuur van 16-17 ℃ geschikter.

Een frisse en fruitige rode wijn komt juist meer tot zijn recht bij een lagere temperatuur. Denk hierbij aan een Beaujolais of Zweigelt. Deze wijnen kunnen het best geserveerd worden tussen de 14-16 ℃.

 

Rode Wijn Glas 

Het glas waarin rode wijn geschonken wordt, is van invloed op de uiteindelijke smaak en beleving van de wijn. Een rode wijn vraagt om een ander glas dan bijvoorbeeld een witte wijn. Een groot glas met een brede opening is ideaal voor rode wijn, omdat dit zorgt voor meer zuurstof in het glas.

Door het walsen van de wijn in het glas komt er meer zuurstof bij de wijn, wat de smaken en aroma's van de wijn beter tot hun recht laat komen. Een groter glas geeft voldoende ruimte om de wijn te walsen zonder dat het eruit klotst.

Daarnaast is de hoeveelheid wijn die in het glas geschonken wordt, afhankelijk van de soort wijn. Over het algemeen geldt dat een witte wijn glas gevuld moet worden tot net boven de bolling van het glas. Bij rode wijn daarentegen wordt het glas gevuld tot iets onder de bolling van het glas.

 

Conclusie 

Door rekening te houden met de temperatuur van de wijn en het glas waarin het geschonken wordt, kun je de optimale smaak en beleving van rode wijn ervaren. Een krachtige wijn komt het best tot zijn recht bij een iets hogere temperatuur, terwijl een frisse en fruitige wijn juist iets koeler geserveerd dient te worden. Door te kiezen voor een groot glas met brede opening, kan de wijn goed gewalst worden en komen de smaken en aroma's beter tot hun recht. Cheers!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Benieuwd naar meer?

Klik hieronder op 'MEER INFORMATIE' om onze andere blogposts te zien. Klik op 'ONTDEK' om te gaan naar de pagina van onze 100% natuurlijke wijnen!